Doel was om te bezien, maar vooral om te leren, hoe hier energie wordt opwekt om het energieverbruik op een deel van de A1 te compenseren.
In het programma Opwekken van Energie op Rijksvastgoed (OER) wordt verkend waar en hoe anderen groene stroom mogen opwekken op gronden van Rijkswaterstaat. Het programma treft de voorbereidingen voor daadwerkelijke realisatie van energieprojecten door ontwikkelaars op grond van Rijkswaterstaat. Doel van programma OER is om de uitvoering van de Regionale Energie Strategieën (RES) te ondersteunen en meters te maken om de klimaatdoelen te halen. Het programma OER is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Door Rijkswaterstaat en Heijmans samen is in het informatiecentrum op het Heijmans depot in Wilp toegelicht hoe dit zonnepark destijds tot stand is gekomen tijdens de verbreding van de A1 ter hoogte van Deventer. Ook is uitgelegd wat het oplevert en wat er allemaal bij de aanleg ervan kwam kijken aan afspraken, vergunningen ed. Daarna is een bezoek gebracht aan het zonnepark waar een medewerker van Pure Energie, de exploitant van het zonnepark, meer uitleg gaf over hoe dit veld is aangelegd en door hen langjarig wordt onderhouden en beheerd.
Over het zonnepark
Op 13 April 2022 is er door Rijkswaterstaat en Heijmans, in samenwerking met Pure Energie, een bijzonder project naast de afrit 23 van de A1 bij Deventer opgeleverd. Op het 'Adelaar-Brinkeveld' in de oksel van de A1 en de N348, is een zonnepark van 1410 panelen geplaatst met een gesteld langjarig vermogen van 500 MWh per jaar.