Terugblik sloop Sluinerweg en meer nacht 26/27 januari 2024 (met timelapse)

31-01-2024
1626 keer bekeken

Afgelopen vrijdagnacht was een spannende nacht voor veel medewerkers van aannemer Heijmans en de diverse onderaannemers die werken aan de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello. Deze nacht werd er namelijk een waar huzarenstukje uitgevoerd bij het viaduct bij de Sluinerweg.

Het viaduct daar werd in slechts één nacht verwijderd én al deels gesloopt. Maar er werden tijdens deze nacht nog meer werkzaamheden gedaan.

Welke werkzaamheden zijn uitgevoerd?

De afgelopen weken zijn eerst de twee buitenste dekken van het viaduct al gesloopt. Toen dat klaar was bleven alleen de twee middelste dekken die over de A1 liepen, over. Deze zijn met behulp van een zogenaamde SPMT truck verwijderd. Deze truck, een soort oplegger met 20 assen, werd  voorzichtig onder het dek geschoven.

De SPMT truck die de dekken gaat uitrijden

De SPMT truck staat onder het dek

De SPMT truck staat bijna onder het dek (vanuit een andere hoek gezien)

De SPMT truck heeft het dek opgetild en wordt langzaam weggereden

Met behulp van “hefarmen’ tilde deze truck het dek een heel klein stukje op zodat het los kwam van de pijlers. De truck reed daarna met het dek heel voorzichtig en langzaam richting het sloopterrein langs de A1 (aan de zuidkant bij Attero).

Bijna op z'n plek op het bouwterrein naast de A1 bij Attero

En het eerste dek staat!

Voor dit proces stond twee uur gepland, maar het ging uiteindelijk vele malen sneller.  Het tweede dek verliep volgens het zelfde principe. De overgebleven staanders -de pijlers- werden daarna vakkundig ter plekke gesloopt.

Het sloopbedrijf sloopt de pijlers

Slopen van de pijlers

Zo ziet het er na het uitrijden en de sloop van boven uit. Rechtsboven ziet u de geparkeerde dekken.

Timelapse

Heijmans heeft van de werkzaamheden een timelapse gemaakt, inclusief beelden van de vóór situatie en van erna. Deze kunt u onderaan het artikel bekijken. 

Tijdens deze nacht zijn nog veel meer werkzaamheden uitgevoerd:

Portalen

Tijdens deze nacht heeft Heijmans nog veel meer werkzaamheden verricht. Zo werden er 5 portalen naar de A1 getransporteerd en direct geïnstalleerd. Zo’n portaal is 60 meter lang en alles wat er aan zo’n portaal komt te hangen, zoals de matrixborden, was al voor geïnstalleerd.

Asfaltering

Door de overvloedige regenval in combinatie met de vorst waren er op diverse plekken langs het werktraject asfaltschades ontstaan. In overleg met Rijkswaterstaat heeft aannemer Heijmans deze schades tijdelijk hersteld om verdere schade en ongevallen te voorkomen. Later dit jaar wordt het gehele traject van nieuw asfalt voorzien. 

Belijning

De tijdelijke, gele belijning is opgefrist en de weer zichtbaar geworden witte belijning, is weer zwart gemaakt. Hierdoor is het versmalde verkeerssysteem weer goed zichtbaar voor de weggebruiker.

Alles veilig

Tijdens deze nacht waren er maar liefst 170 mensen aan het werk; van zowel Heijmans als van de onderaannemers. Allen hebben met veel inzet gewerkt. Bovendien zijn de werkzaamheden veilig verlopen en uiteindelijk kon de weg volgens planning weer open, nadat er eerst nog is gestrooid door de strooiwagens!

Nog een keer

Na de zomervakantie van 2024 zullen we een zelfde soort exercitie uitvoeren. Dit maal bij de Ardeweg. Tegen die tijd komen we nog bij u terug voor meer informatie hierover.

Afbeeldingen

Timelapse uitrijden dekken en sloop viaduct Sluinerweg

Cookie-instellingen