De circulaire reis van de damwanden: bewerken, reinigen en klaar om te plaatsen

21-08-2023
1263 keer bekeken

Weet je nog? Heijmans en Rijkswaterstaat hebben in het kader van het circulair omgaan met materialen stalen damwanden uit de Twentekanalen gehaald en vervolgens getest of ze geschikt waren voor hergebruik. In dit vervolg nemen we je mee hoe we de damwanden van de Twentekanalen gebruiksklaar maken.

 

In het kort:

  • Damwanden zijn verticale, stalen wanden die in de grond worden aangebracht. Ze hebben een grond- en/of waterkerende functie.
  • Door de stalen damwanden te hergebruiken blijft de waarde van de grondstoffen behouden. Naast het verlagen van de milieu-impact levert het hergebruik ook een positieve bijdrage aan grondstoffenschaarste en kostenreductie.

 

Optimaal gebruik

Na het verwijderen van de damwanden uit de Twentekanalen en het vervolgens testen op weerstand, elasticiteit, dikte en bruikbaarheid is het tijd om ze richting de snelweg A1 te vervoeren, naar Apeldoorn. Daar aangekomen zijn de damwanden eerst gereinigd, zodat er geen schadelijke stoffen mee de grond in gaan die het milieu kunnen aantasten. Vervolgens zijn de damwanden korter gemaakt: van 12 meter zijn ze verkleind naar stukken van 10 en 2 meter. De stalen damwanden worden zo optimaal mogelijk gebruikt en wordt er bijna niets weggegooid.

De damwanden van 10 meter zijn vervolgens ingezet bij de Groote Wetering waar ze de functie van water-/grondkering kregen. Verder dienen ze als ondergrond om de nieuwe landbouwbrug op te leggen. Met een elektrische draadkraan zijn ze in de bodem gebracht. De overige damwanden worden gebruikt bij de grondkering rondom TenneT hoogspanningsmasten die langs de A1 staan. Heijmans heeft de oude, stalen damwanden op meerdere plekken langs de A1 een nieuw leven gegeven. Een mooi staaltje circulariteit!

 

Naar een gezonde leefomgeving in 2030

Rijkswaterstaat en Heijmans hebben de gedeelde ambitie om klimaatneutraal aan een gezonde leefomgeving te werken. Doordat de damwanden in goede staat waren voor direct hergebruik was er weinig tot geen energie uitstoot nodig om ze een 2e leven te geven. Een mooie stap richting een gezonde leefomgeving waarbij grondstoffen zoveel mogelijk zonder bewerking hergebruikt worden.

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen