60 damwanden van de Twentekanalen naar de A1

15-08-2023
1890 keer bekeken

Bijna 60 stalen damwanden uit de Twentekanalen krijgen een 2e leven op de snelweg A1 waar Rijkswaterstaat en Heijmans werken aan de verbreding tussen Apeldoorn en Twello. In deze serie nemen we je mee hoe het hergebruiken van damwanden een plaats krijgt in het zoveel mogelijk circulair bouwen.

 

In het kort:

  • Damwanden zijn verticale, stalen wanden die in de grond worden aangebracht. Ze hebben een grond- en/of waterkerende functie.
  • Door de stalen damwanden te hergebruiken blijft de waarde van de grondstoffen behouden. Naast het verlagen van de milieu-impact levert het hergebruik ook een positieve bijdrage aan grondstoffenschaarste en prijsvermindering.

 

Stap voor stap en uitgebreid getest

Damwanden worden niet zomaar hergebruikt; daarvoor zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden. Koen Hartjes, projectleider Civiel bij Heijmans, licht toe: ‘Het is van belang dat ze er op dezelfde manier worden uitgehaald zoals ze ook zijn aangebracht. Hiermee voorkomen we schade aan de wanden. Heijmans beschikt over gespecialiseerde elektrische apparatuur waarmee Heijmans de damwanden emissieloos, zonder uitstoot, kunnen verwijderen.

Als de damwanden met succes uit de grond zijn gehaald, is het tijd voor de volgende stap: het testen van onder andere de staalkwaliteit en dikte. ‘Dat geeft een zeer goed beeld van wat een damwand kan hebben’, licht Hartjes toe. Ook wordt er getest of er geen resten van ongewenste exoten achtergebleven zijn.

Uit de afgenomen testen bleek uiteindelijk dat maar liefst 90% van de damwanden geschikt is voor hergebruik op de snelweg A1. De overige 10% voldeed niet aan de gestelde kwaliteitseisen vanwege roest of schade. Deze damwanden worden gerecycled en tot nieuw staal omgesmolten.

 

Emissieloos en circulair bouwen in 2030

Rijkswaterstaat en Heijmans hebben de gedeelde ambitie om klimaatneutraal aan een gezonde leefomgeving te werken. Het circulair inzetten van de damwanden past uitstekend in deze ambitie. Doordat de damwanden in goede staat waren om te hergebruiken, was er weinig tot geen energie uitstoot nodig om ze een 2e leven te geven. ‘Hiermee hebben we een mooie stap gemaakt richting die gezonde leefomgeving waarbij grondstoffen zoveel mogelijk zonder bewerking hergebruikt kunnen worden’, zegt Hartjes trots.

 

Deel 2 van de circulaire reis: het aanbrengen

Benieuwd hoe we de damwanden hergebruiken en op de nieuwe plek plaatsen? Volg de pagina ‘duurzaam verbreden’ om op de hoogte te blijven van deze artikelenreeks.

Foto 1: Damwanden plaatsen bij Groote Wetering

Foto 2: Damwanden opgeslagen in het depot Almelo

Afbeeldingen

Cookie-instellingen