Rijkswaterstaat en Heijmans hebben beiden de ambitie om klimaatneutraal te werken aan een gezonde leefomgeving. De verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello is hier een duurzaam voorbeeld van. Samen zijn we bezig met een emissieloze, circulaire uitvoering van deze verbreding, vol nieuwe technieken. Zo hergebruiken we onder andere geluidsschermen langs de A1. Dit gebeurt ter hoogte van de Polderweg in Apeldoorn. De totaal bespaarde milieu impact is vergelijkbaar met de jaaruitstoot van zo’n 28 Nederlandse huishoudens. Hergebruik van een geluidsscherm is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook een stuk goedkoper dan de aanschaf van gloednieuwe schermen.
Een tweede leven voor de betonnen panelen
In juni heeft Heijmans het bestaande geluidsscherm van circa 1,5 kilometer ter hoogte van de Polderweg gedemonteerd en tijdelijk opgeslagen aan de Kayersdijk. Uiteindelijk bleken alleen de betonnen panelen te voldoen aan de strenge veiligheidseisen voor hergebruik. Voor de bestaande stalen staanders bleek dit niet helemaal duidelijk. Deze zijn daarom toch vervangen door nieuwe staanders. De bruikbare delen zijn inmiddels teruggeplaatst op de nieuwe locatie bij de Polderweg.
Successen en lessen
Het hergebruiken van de geluidsschermen is een goede stap in de ambitie naar klimaat neutrale en circulaire verbredingen van rijkswegen. Het hergebruik van betonnen panelen is een succes. De uitdaging zit in het tweede leven van de stalen onderdelen.
Feiten op een rij
- In totaal worden op acht locaties geluidsschermen gebouwd.
- Zes locaties betreft nieuwbouw, twee locaties betreft vervanging.
- Totale lengte is circa vijf kilometer.
- Van circa 1,5 kilometer scherm worden de betonnen panelen hergebruikt.
- Totaal bespaarde milieu impact is vergelijkbaar met de jaaruitstoot van zo’n 28 Nederlandse huishoudens.
- Om extra geluidshinder door de verbreding van de A1 te voorkomen passen we ook, naast geluidsschermen, ook stil asfalt en gevelisolatie toe.