Als die waarden er zijn, moet eerst archeologisch onderzoek worden uitgevoerd, voor de graafwerkzaamheden mogen starten. Tijdens dit onderzoek zijn geen grootschalige archeologische waarden geconstateerd. Dit betekent dat de verbredingswerkzaamheden op een aantal locaties onder zogenoemde archeologisch begeleiding zijn uitgevoerd. Een archeoloog is dan aanwezig bij een ontgraving en kan direct zien of er sprake is van archeologisch waardevolle objecten en kan deze dan ook direct veilig stellen.
Opgravingen in het projectgebied, foto gemaakt tijdens de onderzoekswerkzaamheden
Eerder hebben we hier al over verteld (3 vragen over de toepassing van archeologie bij de A1 Apeldoorn-Twello | Uitbreiding A1 Apeldoorn - Azelo) en ook over de eerste vondsten. Onder andere dat we een vuurkuil uit de IJzertijd hebben gevonden. Maar er is meer gevonden!
Wat is er gevonden?
Archeologen hebben in en langs het hele projectgebied onderzoek gedaan. Daarbij hebben ze op locaties in de gemeente Voorst onder andere een vuurkuil uit de IJzertijd gevonden, maar ook de sporen van 3 woningen uit de IJzertijd. Ook zijn er diverse kuilen gevonden die terug te leiden zijn tot de Romeinse tijd of middeleeuwen. In één van die kuilen is een mantelspeld gevonden; best wel een bijzondere vondst. Deze (Romeinse) mantelspeld komt vermoedelijk uit de derde of vierde eeuw na Christus.
Wat gebeurt er nu met de vondsten?
Kleine vondsten, zoals aardewerk maar ook de mantelspeld, worden meegenomen voor verder onderzoek. Daarmee kunnen archeologen bepalen wanneer die ‘artefacten’ precies zijn gemaakt. Door de leeftijd van de vondsten te bepalen, komen we meer te weten over wie er in het gebied hebben geleefd, hoe zij hebben geleefd en wanneer zij daar hebben geleefd.
Veel vondsten, zoals de kuilen en sporen van woningen, kunnen natuurlijk niet worden meegenomen voor onderzoek. Deze vondsten worden zorgvuldig door de archeologen in kaart gebracht. De archeoloog documenteert wat er is gevonden en waar, en zorgt dat dit ook in landelijke registers komt. Onderzoekers kunnen zo alsnog onderzoek doen naar de nederzettingen in de omgeving van de A1. En voor toekomstige projecten en werkzaamheden is al bekend dat er archeologische waarden in het gebied zijn, die niet verstoord mogen worden. Daar kan dan bij toekomstige werkzaamheden rekening mee worden gehouden.
De Fibula, foto gemaakt tijdens de opgravingen
Waarom is die mantelspeld zo interessant?
De mantelspeld heet in het Romeins Fibula. Een Fibula werd gebruikt om kledingstukken mee vast te maken. Deze spelden konden zo eenvoudig zijn als een veiligheidsspeld, maar ook als een sieraad worden vormgegeven. Datering van de gevonden mantelspeld, en verder onderzoek naar het materiaal en het uiterlijk, kunnen ons meer vertellen over de Romeinen die in het gebied hebben geleefd.