Aanplant in volle gang!

20-12-2024
85 keer bekeken

Om de A1 tussen Apeldoorn en Twello te kunnen verbreden, moesten er op diverse locaties bomen en struiken worden verwijderd. Inmiddels is de herbeplanting in volle gang.

Herplantplicht

Voor de verbreding van de A1 Apeldoorn-Twello was het onvermijdelijk dat op diverse locaties de nodige bomen en struiken moesten worden verwijderd. Juist omdat dit eind 2019 de eerste zichtbare werkzaamheden waren, viel dit toen extra op.

Bij het maken van de plannen voor de verbreding is extra aandacht besteed aan het behoud van bestaande beplanting. Tijdens de uitvoering is het op enkele locaties zelfs gelukt om extra beplanting te sparen.  

Zo hebben we bijvoorbeeld bij verzorgingsplaatsen Vundelaar en De Paal het ontwerp aangepast. Daardoor hoefden we minder bomen te kappen, en konden de daar nestelende Roeken in hun vertrouwde nest blijven.

Deze bomen bij verzorgingsplaats Vundelaar konden dankzij slim ontwerpen worden behouden. Tijdens uitvoering zijn de bomen extra beschermd met stamommanteling.
Dankzij het voornemen zo veel mogelijk bestaande bomen te behouden, staan er nog steeds volwassen bosschages naast de A1. Zoals hier bij de Ecofactorij.

Voor dit project geldt een zogenoemde herplantplicht. Wat verwijderd wordt, moet ook weer worden teruggeplant. Zowel in aantal als in soorten; in het belang van de biodiversiteit. Dit is vastgelegd in specifieke vergunningen voor het project. Dankzij deze verplichtingen weet iedereen zeker dat de omgeving uiteindelijk net zo groen wordt als voor de werkzaamheden.

Extra aanplant

Bij het opstellen van het herbeplantingsplan is ook onderzocht of er nog extra beplanting kan worden gerealiseerd. Dit zonder afbreuk te doen aan eerder gemaakte afspraken zoals geborgd in het Tracébesluit. In samenspraak met de omgeving is het gelukt om ruim 1 hectare extra aan te planten door op een viertal locaties extra bomen en struiken aan te brengen.

Soorten

Bij de her- en aanplant houden we rekening met de lokale specifieke situatie ten aanzien van bodemsamenstelling en vochthuishouding, en met de landschappelijke karakteristieken zoals die van nature voorkomen. We stemmen de aanplant daarmee af op de lokale specifieke situatie. Dit betekent dat we gebiedseigen soorten toepassen. Divers in soort, omlooptijd en grootte. Dus inheemse soorten waarvan we weten dat ze een functie hebben in het gebied, en die bijdragen aan de biodiversiteit. We denken daarbij ook na over de dieren in het gebied, en welke voedsel- en verblijfmogelijkheden die nodig hebben.

De nieuwe geluidschermen worden voorzien van diverse soorten klimplanten waardoor deze op termijn ook een groene uitstraling krijgen.

Daarnaast houden we ook rekening met allerlei veiligheidsaspecten als voldoende zicht bij onder andere op- en afritten en vereiste obstakelvrije zones direct naast de rijstroken.

Om snel een natuurlijk, gevarieerde beplanting te realiseren is gekozen voor het toepassen van een gemengd beplantingsassortiment van diverse struiken en bomen. Het geheel zorgt uiteindelijk voor een gesloten beplanting. Een kleine greep uit de soorten die we aanplanten: berken, beuken, essen, linden, meidoorns, sleedoorns en nog andere soorten.

Hoe nu verder?

Momenteel wordt met man en macht gewerkt aan de aanplant. Misschien heeft u al wel wat nieuwe bomen zien staan.  

We proberen de aanplant nog dit jaar (2024) zoveel mogelijk af te maken. In ieder geval alles in het plantseizoen 2024/2025. Daardoor hebben de bomen en struiken de grootste kans om goed aan te slaan. Bomen die het minder goed doen vervangen we het volgende plantseizoen, dus volgend jaar herfst/winter, voor nieuwe exemplaren. Zo maken we langzaam maar zeker de omgeving van de verbrede A1 net zo groen als ervoor!

De eerste bomen staan al op de taluds van de snelweg geplant. Ook zijn de klimplanten op de geluidsschermen al te zien. Deze planten groeien de komende jaren uit tot een gesloten beplanting.
Ook op plekken waar geen geluidsschermen staan zal de beplanting in de toekomst mooi dicht groeien. 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen