Streekoduct Oxersteeg

Nieuwe situatie van het streekoduct
October 03, 2019
706 keer bekeken

Tijdens de uitbreiding van de A1 Apeldoorn-Azelo bouwen we ook twee nieuwe viaducten. Dit zijn het streekoduct ‘Oxersteeg’ en fietsbrug ‘de Wakels’. Het streekoduct Oxersteeg is een combinatie van een viaduct en een ecoduct.

Het bestaande viaduct ‘Zwormer’, vormt een verkeersverbinding tussen de landgoederen Oxe en Banninck. Dit vervangen we door het streekoduct. Aan de westzijde hiervan voegen we een ecopassage toe. Zo verbinden we de twee landgoederen met elkaar en kunnen ook de dieren uit de omgeving hier veilig de A1 oversteken.
Denk aan reeën, dassen, bunzings, boommarters en amfibieën zoals de kamsalamander en de ringslang. Door deze verbinding krijgen deze dieren ook toegang tot meer leefruimte, voedsel en schuilplaatsen. Daarnaast krijgen ze een grotere kans om een geschikte partner te vinden. Het viaduct en ecoduct komen in verbinding met elkaar. Het geheel ziet er straks ui als één brede ecologische oversteek: het streekoduct.

Wat gaat er veranderen?

Het bestaande viaduct wordt verbreed en verandert ook van karakter. Dit brugtype wordt gekenmerkt door het samengaan van de lokale verbinding en het ecoduct. Net als bij de fietsburg de Wakels passen we dit streekoduct zorgvuldig in het landschap in. De uitwaaierende leuningen zorgen voor een natuurlijke verbinding van het landschap met de brug. Om deze verbinding te versterken zijn de leuningen uitgevoerd als houten lamellen. Deze lamellen zijn van onbehandeld hout wat past in het landschappelijke karakter. Het profiel is asymmetrisch waardoor er een ‘stedelijk en landelijk’ aanzicht wordt gecreëerd, horizontale doorgaande lijnen domineren in het aanzicht. Aan de oostkant zijn de lamellen hoog en dichtgezet om lichtverstoring te voorkomen. In het westelijke aanzicht vallen de lamellen deels achter een grashelling. Aan weerszijden van het streekoduct zal de naam en het jaartal van de burg subtiel geïntegreerd en gecentreerd worden.  

De werkzaamheden zijn in volle gang. Hier zijn de liggers aan de zuidkant net ingehesen. 


Het verschil tussen de fietsbrug en het streekoduct zit hem in de detailuitwerking.  Bij de fietsbrug de Wakels passen de houten lamellen aan weerszijden van het viaduct bij het recreatieve gebruik van de verbinding. Voor het streekoduct Oxersteeg sluit het ontwerp goed aan bij het nieuwe karakter van de ecopassage. Vanaf de A1 krijgt het viaduct een stedelijk en landelijk aanzicht, maar vanuit de omgeving gezien wordt het één verbinding over de A1 met een natuurlijke uitstraling.
 

Meer weten over de werkzaamheden bij fietsbrug ‘de Wakels’? Klik hier.

 

Images

Twitter

Cookie settings